Odżywianie w czasie chemioterapii
W czasie trwania danego kursu chemioterapii oraz przez 2-3 dni po jego zakończeniu należy jeść pokarmy lekkostrawne w ilościach mniejszych niż zazwyczaj. Natomiast w przerwach pomiędzy kolejnymi cyklami chemioterapii nie ma istotnych ograniczeń co do ilości i rodzaju pożywienia
Jest to okres regeneracji organizmu i dlatego bardzo ważna jest jakość spożywanych pokarmów.
Za pokarmy dozwolone uważane są: czerwone mięsa (zwłaszcza wątróbka); zielone, liściaste warzywa; lody; odżywki dla niemowląt; twarogi; sery; makaron z serem; koktajle mleczne; banany; przeciery; ziemniaki puree; jajecznica; galaretki.
Jest to okres regeneracji organizmu i dlatego bardzo ważna jest jakość spożywanych pokarmów.
Za pokarmy dozwolone uważane są: czerwone mięsa (zwłaszcza wątróbka); zielone, liściaste warzywa; lody; odżywki dla niemowląt; twarogi; sery; makaron z serem; koktajle mleczne; banany; przeciery; ziemniaki puree; jajecznica; galaretki.
Niewskazane jest spożywanie: pomidorów; cytryn; soków cytrynowych, grejpfrutowych i pomarańczowych; pikantnych lub ostrych przypraw; surowych warzyw; tostów; granulatów.
Przy braku apetytu należy:
- Wprowadzić zasadę: „jeść mniej, ale częściej”, nawet jeżeli nie jest to zwykła pora spożywania posiłków (należy jeść wtedy, gdy poczuje się głód).
- Jeść pokarmy wysokokaloryczne.
- Wzbogacić swoją dietę, wypróbować nowe przepisy kulinarne.
- Jeść powoli, w ciszy i spokoju. Można także zmienić charakter (nastrój) spożywanych posiłków - spróbuj jeść z rodziną, zapal świece, włącz cichą nastrojową muzykę czy radio lub telewizor.
- Pobudzać apetyt np. aktywnością fizyczną (spacer, jazda na rowerze) lub lekami (Citropepsin, Peritol).
- W ciągu dnia używać dodatków o wyraźnym smaku (herbata miętowa, guma do żucia, pastylki miętowe jak Mentos czy Mynthon, pastylki z eukaliptusa, można także jeść pokrojonego w kostkę i schłodzonego ananasa - jest najlepszy w tym celu spośród owoców południowych).
W przypadku pojawienia się mdłości należy:
- Przestrzegać zaleconej diety.
- Jeść mało, często i powoli.
- Dużo pić w ciągu dnia, ale małymi łykami, nie wolno pić dużo w krótkim czasie. Łącznie powinno się wypić nawet do 2 i więcej litrów (8-10 szklanek). Należy zwłaszcza pić między posiłkami zimne płyny. Lepiej także jest pić napoje nie w czasie jedzenia, a w godzinę przed lub po posiłku (zalecane są soki niesłodzone - jabłkowy czy winogronowy). Wskazane jest także dodawanie do jedzenia sosów.
- Dodać do posiłku małe ilości produktów o wyraźnym smaku (cytryna, sól, marynaty - grzyby, ogórki konserwowe, papryka).
- Pić napoje gazowane - zmniejszają uczucie nudności.
- Nosić lekkie, nie uciskające ubrania.
- Oddychać głęboko i powoli.
- Kilka razy w ciągu dnia zjeść schłodzone (zimne): mięso, ser, owoce, chleb - dobrze jest trzymać je pokrojone w lodówce na talerzyku.
- Odpoczywać po każdym posiłku - początkowo na siedząco, a po ok. 2 godzinach - w pozycji leżącej z głową ułożoną nieco wyżej niż podczas snu.
- Nie dopuszczać do wysychania śluzówek jamy ustnej poprzez częste picie małych łyków lub ssanie pastylek (landrynek).
- W przypadku szczególnie nasilonych mdłości należy spożywać szczególnie: buliony, soki, pokarmy na żelatynie czy suche tosty.
- Aby zapobiec powstawaniu nudności należy np. zjeść rano, przed wstaniem z łóżka, na czczo, suchy herbatnik (bez nadzienia, cukru, czekolady).
Podczas mdłości powinno się unikać:
- W miarę możliwości - przyrządzania posiłków (ich zapach, widok, dotyk - pobudzają nudności).
- Pokarmów tłustych, pieprzu, przypraw oraz pokarmów o silnym zapachu.
- Pokarmów gorących (mogą pobudzać nudności i wymioty) - wówczas lepiej jest jeść pokarmy chłodne lub zimne.
- Jedzenia tuż przed podaniem leków chemicznych (najlepiej jest zjeść min. 4-5 godzin wcześniej).Pokarmów smażonych, wzdymających i tłustych. Natomiast powinno się przyjmować raczej takie pokarmy, które podaje się na zimno lub w temperaturze pokojowej i które nie mają ostrego aromatu.
Kaloryczność (odżywczość) potraw można zwiększyć poprzez:
- Jedzenie większych ilości masła lub margaryny.
- Picie koktajlów mlecznych.
- Dodawanie sosów śmietankowych lub stopionego żółtego sera do warzyw.
- Sporządzanie zup w proszku poprzez ich rozpuszczenie w mleku, a nie w wodzie.
Dr n. med. Robert Wiraszka
Lekarz radioterapii onkologicznej
Specjalista chemioterapii nowotworów
Źródło: www.amazonki.com.pl
KOCHANI, zostawiam wiadomości, z których wiem, że korzystają moje znajome.Pytacie na blogu,o to co jeść i jak się odżywiać, podczas podawania chemii, zapytałam innych o to, wypowiedzi były bardzo podobne.Postanowiłam skorzystać z tego źródła.
Polecam również:
Lekarz radioterapii onkologicznej
Specjalista chemioterapii nowotworów
Źródło: www.amazonki.com.pl
KOCHANI, zostawiam wiadomości, z których wiem, że korzystają moje znajome.Pytacie na blogu,o to co jeść i jak się odżywiać, podczas podawania chemii, zapytałam innych o to, wypowiedzi były bardzo podobne.Postanowiłam skorzystać z tego źródła.
Polecam również:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz